luni, 27 noiembrie 2017



Curtea de Argeș

-trecut și prezent-


Hartă sovietică - Orașul Curtea de Argeș, scara 1:50.000
preluare de pe http://geo-spatial.org/harti/

 

                    Municipiul  Curtea de Argeș este unul dintre cele 7 orașe ale județului Argeș, numarând la ultimul recensământ 33.418 locuitori. Acesta este un oraș cu o structura lineara,aflat într-o zonă depresionară. Așezarea datează încă din secolele al XIII-lea - al XIV-lea, fiind prima capitală a Tării Romanești, întemeiată de Basarab I.

                   Harta de mai sus reprezintă o hartă topografică veche, sovietică, a orașlui prin analiza căreia se poate determina evoluția sa de până în prezent. Făcând o comparație cu o hartă actuală se poate observa o serie de modificări apărute de-a lungul timpului precum: extinderea zonei rezidențiale și comerciale pe ambele maluri ale râului Argeș (în detrimentul pădurilor), transformarea  peisajului lacului de acumulare Curtea de Argeș prin colmatare și crearea unui canal de fugă, schimbarea utilizării terenurilor etc. De asemenea, la nivel de infrastructură rutieră, pe harta veche se remarcă un număr mai mic de străzi secundare, inexistența celor doua sensuri giratorii actuale. În Centrul Vechi al orașului este simbolizată Biserica Domnească, important punct istoric alături de Biserica Olari și de Mănăstirea ctitorită de Neagoe Basarab.
                   În concluzie, prin analiza simpla a unei hărți vechi și folosindu-ne de datele și hărțile actuale, am putut schița evoluția orașului Curtea de Argeș din a doua jumătate a secolului al XX-lea până în prezent.

Îndemn personal: Pentru a vă putea crea o mai buna privire de ansamblu asupra acestui oraș, nu ezitați să-l vizitați!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Oscilațiile de temperatură  și influențele climatice din România               Diagrama de mai sus prezintă repar...