vineri, 12 ianuarie 2018




Oscilațiile de temperatură 
și influențele climatice din România






             Diagrama de mai sus prezintă repartiția inegală a temperaturii în cadrul țării noastre pe parcursul unui an (2015). Pentru această analiză am ales un eșantion de 5 stații cu poziții geografice diferite, de la vest la est acestea fiind: Arad, Drobeta Turnu-Severin, Botoșani, Râmnicu Vâlcea, Constanța.
              Se poate observa faptul că temperatura cea mai scăzută din timpul iernii (luna ianuarie) se înregistreaza la Botoșani: -14,2 °C urmată de -10,7°C la Arad, -10,4°C la Râmnicu Vâlcea și -10,3°C la Constanța. La Drobeta, temperaturile au fost puțin mai ridicate, astfel că minima n-a depășit valoarea de -8,9 °C, acest lucru datorându-se influențelor mediteraneene.
De asemenea, cele mai mari temperaturi s-au înregistrat Arad: 30,1°C (iunie), Botoșani: 29,2°C(august), Drobeta: 30,6°C(iulie), Râmnicu Vâlcea: 27,9°C(iulie), Constanța: 28,1°C(iulie).
              Pentru o mai bună înțelegere a situației temperaturilor medii din România, trebuie așadar să corelam informațiile din diagramă cu o hartă a Climei din țara noastră.


        
             Astfel, după poziția geografica orașul Arad suferă influențe oceanice, caracterizate de temperaturi modeste și precipitații bogate. Botoșani se află într-o zonă cu influențe scandinavo-baltice, concretizate în temperaturi foarte scăzute iarna și ninsori abundente. Râmnicu Vâlcea se poziționează într-o zonă de tranziție, iar Constanța prezintă influențe pontice, fapt care impune un regim cu amplitudini termice mai scazute și precipitații reduse cantitativ. 

           Prin urmare, diferențele de temperatură de la cele 5 stații meteorologice sunt determinate de poziția geografică a fiecăreia și de relief, neputând să existe o uniformitate climatică în acest caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Oscilațiile de temperatură  și influențele climatice din România               Diagrama de mai sus prezintă repar...